«Του χεριού της» θα ήθελε τα διαδικτυακά μέσα η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου…με αφορμή το σκόπιμα συντηρούμενο κενό λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη.

στις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Β. Πιστικίδης, επιβεβαίωσε την μόνιμη επιδίωξη κάθε εξουσίας να ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ τα μήντια κατά το δοκούν (ο ορισμός της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ).

Το σύμπτωμα πολιτικής παθογένειας που εκδηλώνεται με την δόλια αδρανοποίηση του Συμπαραστάτη του Δημότη σε Ραφήνα-Πικέρμι -όπου για το πόστο έχει εκλεγεί ένα πειθήνιο στις επιθυμίες της δημοτικής πλειοψηφίας όργανο– είναι «τρανό» παράδειγμα του πώς έμφοβοι και συγκεντρωτικοί δημαρχαίοι-και-αντιδημαρχαίοι εκτρέπουν συστηματικά τον θεσμό του Συμπαραστάτη από την τροχιά που του όρισε ο νομοθέτης και τον θέλουν ή τον αναγκάζουν να λειτουργεί  ως ανάχωμα, ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας, απόσβεσης και αποσιώπησης των δυσαρεσκειών, των κραδασμών, των τριβών και των προβλημάτων, που αναπόφευκτα προκύπτουν στην σχέση δημοτών – δήμου κατά τη διάρκεια της ανεπίτρεπτα για τα σύγχρονα δεδομένα μακρόσυρτης πενταετούς δημαρχιακής θητείας.

Η δημοτική αρχή Ραφήνας – Πικερμίου έχει βεβαίως και συντροφιά κατά την διολίσθησή της στον κατωφερή αδιέξοδο μονόδρομο. Το εν λόγω κλασικό σύμπτωμα απολυταρχικής νοοτροπίας το εκδηλώνουν πανελλαδικά πολλοί δήμαρχοι, που πολεμούν τον δημοτικό Συμπαραστάτη γιατί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν εν δυνάμει ανταγωνιστή, που διαθέτει μάλιστα και θεσμικά εργαλεία και ενδέχεται να αναδείξει τυχόν ακαταλληλότητά τους ή πλημμέλειες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το θέμα «Αδρανοποίηση του θεσμού Συμπαραστάτη του Δημότη» εν γένει, έφθασε να απασχολήσει και την βουλή, η οποία τον Μάιο του 2016 κάλεσε προς ενημέρωσή της τον μοναδικό που «δικαιούται να ομιλεί» Συμπαραστάτη Αρτέμιδας-Σπάτων, κο Ποθουλάκη.

Οι παρεμβάσεις του κου Ποθουλάκη έχουν διευρύνει σημαντικά την δημόσια συζήτηση με σκέψεις παροχής κινήτρων ανταμοιβής στους δήμους εκείνους που επιτρέπουν… στον Συμπαραστάτη να λειτουργεί αποδοτικά (π.χ. ένταξη του δήμου σε προγράμματα χρηματοδότησης, πεδίο π.χ. που ο γραφειοκράτης αντιδήμαρχος οικονομικών Ραφήνας-Πικερμίου, Β. Μπουρνούς θεωρεί ότι του ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα…). Παρόμοια κίνητρα θα ενίσχυαν τον θεσμό ώστε να κατορθώσει να απεμπλακεί από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που του στήνουν οι δημαρχιακοί μηχανισμοί και να επιτελέσει απρόσκοπτα ουσιαστικές ή έστω και συμπληρωματικές  υπηρεσίες, ως διαμεσολαβητής μεταξύ δημοτών και δημοτικής αρχής.

Η ανταμοιβή με τα ανωτέρω κίνητρα θα άξιζε ασφαλώς σε έναν δήμο που έχει την τύχη να διαθέτει Συμπαραστάτη του κύρους και της αποδεδειγμένης καταλληλότητας αυτού των Σπάτων-Αρτέμιδας, αλλά όχι για το μηδέν του σκόπιμα συντηρούμενου στην αφάνεια Συμπαραστάτη Ραφήνας-Πικερμίου, ενώ είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι δήμαρχος-και-αντιδήμαρχος Ρ-Π ανατριχιάζουν στο άκουσμα και μόνο των οποιωνδήποτε σκέψεων ενίσχυσης του θεσμού, ως τυπικοί εκπρόσωποι του είδους εκείνου δημαρχαίων, που θεωρούν κάθε ενεργό, ενημερωμένο και θεσμικά θωρακισμένο πολίτη, ανταγωνιστή τους!

Δεν με ξάφνιασε το γεγονός, ότι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, υπεραμυνόμενος στο ανωτέρω Δ.Σ. της πάγιας τακτικής της δημοτικής αρχής να παραμείνει ο Συμπαραστάτης στην ανυπαρξία και αδυνατώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το λειτουργικό κενό στο οποίο έχουν βυθίσει και διατηρούν τον Α. Παυλίδη (με την θέλησή του ή όχι, απομένει να αποδειχθεί), επέλεξε να αγνοήσει το μήνυμα και να «πυροβολήσει» τον ταχυδρόμο, βγάζοντας χολή κατά των «διαφόρων sites», όπως είπε, που εντόπισαν το κενό στο πόστο, ή αναδημοσιεύουν σχετικά δελτία τύπου δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.
Μάλιστα αυτο-εξουδετερώθηκε καταφεύγοντας στο επιχείρημα «τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν κλήσεις για αποκομιδή υλικών, κλαδιών, μπάζων κλπ. πεταμένων στους δρόμους, εμείς έχουμε τους αντιδημάρχους για να επιλύουν τα προβλήματα», προσφέροντας έτσι άφθονη τροφή για σκέψη και στέρεα λαβή ερμηνείας της αιφνίδιας -εντός της νεκρής περιόδου του θέρους- αφαίρεσης/αλλαγής αρμοδιοτήτων αντιδημάρχων (αντιδήμαρχος καθαριότητας Δ. Τσεβά-αντιδήμαρχος-ορχήστρα Α. Παλπατζής) με αντικείμενο και διακύβευμα συνάμα, την ανάγκη εντατικής αποκομιδής τόνων υλικών (μπάζα κ.α.), που εξ αντικειμένου δημιουργείται σε μια περιοχή με πυκνή δραστηριότητα ανοικοδόμησης, ανακαίνισης, κατεδάφισης, εκκαθάρισης και φροντίδας ανοιχτών ελεύθερων χώρων, οικοπέδων και εκτάσεων, όπως είναι η Ραφήνα και το Πικέρμι, που έχει την τύχη ή την ατυχία (εδώ υπεισέρχεται ο αστάθμητος παράγων ΚΕΛ) να διαθέτει και ένα Μεγάλο Ρέμα με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Το κενό λειτουργίας του Συμπαραστάτη Ραφήνας-Πικερμίου εντοπίστηκε αρχικά δημόσια και επώνυμα εδώ και εδώ (22 Σεπτεμβρίου 2015) με την σκυτάλη να περνά αμέσως σε άλλες ιστοσελίδες, οπότε ακολούθησαν και παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο (Α. Βασιλόπουλος, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, Α. Τόκα).

Ο Συμπαραστάτης Δημότη Ραφήνας-Πικερμίου εξακολουθεί πάντα να παραμένει αόρατος.

Το χρόνιο επομένως ζήτημα, δικαίως διατηρείται στην επικαιρότητα, είτε διαδικτυακά, είτε θεσμικά σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, προκαλώντας μόνιμο πονοκέφαλο στον δήμαρχο, ο οποίος στο προηγούμενο Δ.Σ. ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» για λογαριασμό του συν-δημάρχου Β. Μπουρνού. Επιθυμία του οποίου ήταν η «εκλογή-διορισμός» σε ακρογωνιαίους λίθους του περιφερειακού καθεστώτος που έχει στήσει στον δήμο, των Α. Παυλίδη/Β. Μπέκα (Συμπαραστάτης Δημότη / Διευθύνουσα Σύμβουλος Δημοτικής Επιχείρησης αντίστοιχα).

Λησμόνησε όμως ο δήμαρχος, το γεγονός ότι επιλεκτικά επιδιώκει τα μέσα να λειτουργούν ως δικοί του «συμπαραστάτες»!

Όπως π.χ. όταν με την σύμπραξη της ιστοσελίδας «Κίρκη»ο Β. Πιστικίδης επέβαλλε την δημιουργία του hot spot στην Ραφήνα, σε μια εκδήλωση που αν και προπαγανδιζόταν μανιωδώς, χαρακτηρίστηκε από την ολική απουσία συμμετοχής των δημοτών της Ραφήνας, οι οποίοι ενστικτωδώς και άνευ ουδεμίας πολιτικής «καθοδήγησης» έδωσαν ένα μάθημα Ελληνικότητας στις φιλότουρκες προσφυγομάνες του δημαρχείου,
ή…
όπως στην περίπτωση της επικίνδυνα αφημένης κατάστασης στον Λόφο του Οχυρού, όταν το καλοκαίρι του 2015 οι εκπρόσωποι, αρθρογράφοι και διαχειριστές όλων των τοπικών διαδικτυακών μέσων εκλήθησαν στο δημαρχείο, όπου ζητήθηκε η συμβουλή και η επικοινωνιακή συμβολή τους, εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή η ΣΙΩΠΗ τους, για την εμφανή αργοπορία του δήμου να βάλει μπροστά τις ζωτικά επείγουσες εργασίες εκκαθάρισης του χώρου από τυχόν επικίνδυνα υπολείμματα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου (εκρηκτικά).
Σημειώνω ωστόσο, ότι το νυν δίδυμο κληρονόμησε αυτήν την κατάσταση από την προηγούμενη διοίκηση Χριστόπουλου, που είχε προβεί σε πλημμελή και επιεικώς… μερική εκκαθάριση της περιοχής για επικοινωνιακούς και προεκλογικούς μόνο λόγους.
Στην «σύσκεψη» εκείνη στο δημαρχείο, αφού ακούσαμε όλοι τι είχε να μας πει η δημοτική αρχή για το ζήτημα και τον λόγο της πρόσκλησης (παρόντες Πιστικίδης, Κοκκόλης, Μπουρνούς), εκφράσαμε κατηγορηματικά την άποψη «όλα αμέσως στο φως», παροτρύνοντας την δημοτική αρχή όχι μόνο να δημοσιοποιήσει με παρρησία σε δελτίο τύπου την κατάσταση αλλά και να ξεκινήσει «εδώ και τώρα»την διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης της περιοχής. Που ξεκίνησε πράγματι, στη συνέχεια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε όλη την έκταση των 300 στρεμμάτων επιμελώς και διεξοδικά, όπως ο δήμος με δελτίο τύπου και ανακοινώσεις ενημέρωσε, με την συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ας αντιληφθούν στο δημαρχείο ότι το συμβόλαιο με τους …θώκους είναι πάντα προσωρινό. 

Καρύδη Κυριακή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s