ΟΧΙ της Ρ. Δούρου στο ΧΥΤΑ Γραμματικού; Από τις «δέουσες διευκρινίσεις» της Περιφέρειας άλλα προκύπτουν! Τρείς ερωτήσεις: σε ποιαν αναμόρφωση προϋπολογισμού ο κωδικός ΚΑΕ 93790101701 (2 εκ. ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού) μεταφέρθηκε σε άλλον λογαριασμό όπως είχε δεσμευθεί η Περιφερειάρχης; Απεντάχθηκε το έργο όπως ζητά ο δήμος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης; Διακόπηκε η χρηματοδότηση;

στις

Από τις Δέουσες διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση του ευρωβουλευτή κου Ν. Χουντή για το ΧΥΤΑ Γραμματικού με ημερομηνία έκδοσης από την Περιφέρεια Αττικής 21/09/2015 άλλα προκύπτουν, δηλαδή: … «Υπογράμμισε επίσης τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και η ολοκλήρωση!!! του έργου σε σχέση με την ανάγκη ένταξής του σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τα απορρίμματα με σεβασμό στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα έθεσε το καίριο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή των χρημάτων σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Στις Βρυξέλλες, Απρίλιο 2015 απαντώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα του Γραμματικού τονίστηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ότι η πολιτική της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις που έκανε η εν λόγω Επιτροπή για το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους. Επιπλέον ενημέρωσε την Επιτροπή Αναφορών για τα συμπληρωματικά έργα που γίνονται με στόχο τη διευθέτηση των ομβρίων και την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομόνωση του χώρου από τα επιφανειακά ύδατα«

Η απόφαση του ΣτΕ στην οποία αναφέρονται οι «δέουσες διευκρινίσεις» της Περιφέρειας Αττικής:

Η περιφερειάρχης είχε μεταφέρει κονδύλι 2 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 για το ΧΥΤΑ Γραμματικού. Το κονδύλι έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της περιφέρειας 2015, ο οποίος συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με κωδικό (ΚΑΕ): 93790101701, για την κατασκευή ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού. Η περιφέρεια ισχυρίζεται ότι οφείλονται στον εργολήπτη, κο Λάτση, από ενέργειες και συμφωνίες της προηγούμενης διοίκησης και ότι ο εργολήπτης θα προχωρήσει σε μηνύσεις, αν το έργο κωλυσιεργήσει. Ωστόσο κάθε συνέχιση των εργασιών στο ΧΥΤΑ Γραμματικού θα είναι παράνομη, καθώς η άδεια περιβαλλοντικών όρων δεν έχει ανανεωθεί.

Πηγή: Τριγμοί στην παράταξη της Περιφερειάρχου, με παραιτήσεις, γκρίνιες και διαφωνίες περιφερειακών συμβούλων για Προϋπολογισμό Περιφέρειας, Απορρίμματα και ΧΥΤΑ Γραμματικού

Η απόφαση ωστόσο του ΣτΕ εναρμονίζεται με τις απόψεις της Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία εκπροσωπούσε την κεντρική κυβέρνηση, άρα τους εργολήπτες και η οποία είχε επίσης ‘αναλάβει’ την προώθηση του ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι σε Ραφήνα-Πικέρμι και Σπάτα-Αρτέμιδα. Σχετικά με την «ύπαρξη ή μη ρέματος εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Β.Α. Αττικής στη θέση ‘Μαύρο Βουνό’ Γραμματικού», δημοσιεύθηκε έκθεση ότι «δεν υφίσταται ρέμα ή υδατόρεμα!!! εντός της έκτασης της ΟΕΔΑ Γραμματικού» (σελίδα 9). Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα, δηλαδή μετά από την ολοκλήρωση και των δύο γύρων των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών του 2014, και ενώ σαφέστατα έκθεση αποφαίνεται ότι στο Γραμματικό υπάρχει υδατόρεμα, το οποίο διαπιστώνεται αμέσως δια γυμνού οφθαλμού.

Η θολότητα της θάλασσας πολλές ημέρες μετά από μια συνηθισμένη καλοκαιρινή βροχόπτωση, διαψεύδει τραγικά τις εκθέσεις και το επιχείρημα της μη υδατοπερατότητας του εδάφους. Τόνοι λάσπης –και σύντομα λυματολάσπης– κατευθύνονται και διαχέονται στην θάλασσα από το Ρέμα, στο οποίο έχει διαμορφωθεί ο ΧΥΤΑ.

Η μεροληπτική αντιμετώπιση του Γραμματικού και του Βαρνάβα αποτυπώνεται στα εξής μεγάλα, επιβαρυντικά για το περιβάλλον έργα, που του επιφυλάσσουν ως «μποναμά» και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του, ως το «αποπαίδι» της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, της Ανατολικής Αττικής ευρύτερα:

– ΧΥΤΑ; στο Γραμματικό.
– Κανένα έργο στα σκαριά για το Γραμματικό.
– Ημερήσια διάταξη πλήρης κατά 80% με ζητήματα Μαραθώνα-Νέας Μάκρης στα Δ.Σ. του μεγάλου δήμου.
– Διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων αποκλειστικά στον Μαραθώνα και στην Νέα Μάκρη, και ότι περισσέψει από το τραπέζι… το «μαζεύει από κάτω» ο Βαρνάβας και το Γραμματικό.
– Βιολογικός καθαρισμός δήμου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης; Και οι 3 προτάσεις αφορούν το Γραμματικό…

Η καταστροφή της παραλίας Μεγάλο Σέσι Γραμματικού είναι συντριπτική, με χιλιάδες τόνους κόκκινης μολυσμένης λάσπης του ΧΥΤΑ να χύνονται στον βυθό από τα Ρέματα που εκκινούν εντός της ΟΕΔΑ Γραμματικού και εκβάλλουν στον Ευβοϊκό Κόλπο, σε φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος της ολικής επερχόμενης περιβαλλοντικής αποδόμησης του υδροφόρου ορίζοντα, των εδαφών, των καλλιεργειών και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ Ή ΥΔΑΤΟΡΕΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ «ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ»!!!

Το εξωφρενικό από τεχνικής άποψης στοιχείο όσον αφορά στην επιλογή του Γραμματικού για εγκατάσταση ΧΥΤΑ, είναι ότι Γραμματικό-Βαρνάβας ευρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την περιοχή της Νέας Μάκρης. Η βαρυτική ροή των υδάτων [και των λυμάτων] είναι καθοδική και όχι ανοδική. Βάσει του φυσικού φαινομένου και μόνο, ούτε ΧΥΤΑ, ούτε βιολογικός καθαρισμός του δήμου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης πρέπει να χωροθετηθεί σε περιοχή του Γραμματικού και για λόγους κόστους του έργου!

Καρύδη Κυριακή

ΠΗΓΗ: Κατόπτευση Google Earth φωτο ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα για ΟΕΔΑ Γραμματικού
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της με αριθμό 10/19-5-2015 τακτικής συνεδρίασης του
Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ
Περί ενημέρωσης-συζήτησης και λήψη απόφασης για τις συνέπειες της παράτασης εργασιών για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Α) Αντιτίθεται στην λειτουργία με οποιαδήποτε μορφή (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ) της εγκατάστασης ΟΕΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Β) Ζητά από την Περιφέρεια, την άμεση διακοπή χρηματοδότησης του έργου
Γ) Ζητά από την Περιφέρεια την απένταξη της εγκατάστασης του ΟΕΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Δ) Ο Δήμος δεσμεύεται να καταρτίσει και να καταθέσει σχέδιο τοπικής
διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τη νέα αντίληψη που προτείνει η Περιφέρεια

Ε) Ζητάμε από τον κ. Σ. Ιατρού, να συνυπογράψει τα παραπάνω ωςεκπρόσωπος της Περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ.»

Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 155/2015
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s