Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και ΚΕΛ Πλατύ Χωράφι πορεύονται μαζί…

στις

MEGALO-REMA-LYMATA-Εξελίξεις με Πλατύ Χωράφι εν όψει…

Χρηματοδότηση Μεγάλου Ρέματος, αυτού του μεγάλου «παρία» της Ανατολικής Αττικής   με 1,4 εκ. ευρώ, ενώ αύριο αναμένεται η απόφαση στο Συμβούλιο Τεχνικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών για την συνολική οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος με την φαστ τρακ διαδικασία του άρθρου 7 του Ν. 3316… που θα «ξεμπλοκάρει» τα εμπόδια για το Πλατύ Χωράφι. Άλλωστε η πρόβλεψη για 2+2 επιπλέον λυματολίμνες στο Πλατύ Χωράφι δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για το Μεγάλο Ρέμα, το οποίο αποτελεί την άμεση και ευθεία προέκταση της περιοχής αυτής και θεωρείται ιδανικό λόγω χαμηλού κατασκευαστικού συνδετικού κόστους για διέλευση ενός πιθανού δεύτερου αγωγού, τον οποίο ορισμένοι… θέλουν να καταλήγει στην παραλία Ραφήνας.

Η συνολική οριοθέτηση/διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος γίνεται εν  όψει της επέκτασης της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα, της κατασκευής Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων – διάβαζε Πλατύ Χωράφι- με σαφή σκοπό την παράκαμψη του απαγορευτικού που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου το σχέδιο ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ κόπηκε, ελλείψει συνολικής οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και της κατασκευής μαρίνας δίπλα στην εκβολή του στη θάλασσα. Τα έργα διευθέτησης των Αττικών ρεμάτων που φτάνουν περίπου τα 1.000 χιλιόμετρα, είναι τα βασικά προβλήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, μαζί με το αποχετευτικό και την άκρατη δόμηση.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ο μεγάλος «παρίας» της Ανατολικής Αττικής … είχε μείνει επί καθεστώτος Σγουρού εκτός χρηματοδότησης, με τρία (3) μόνο από τα συνολικά 50 εναπομείναντα (εκ των 500 τον περασμένο αιώνα) ρέματα της Αττικής να μοιράζονται 9,5 εκ. ευρώ. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε αφήσει το Μεγάλο Ρέμα εκτός του νέου ΕΣΠΑ, διότι κατ’ αυτόν το πακέτο ήταν μικρό και απαιτούσε «στρατηγικές επιλογές…» στις οποίες στρατηγικές προφανώς το Μεγάλο Ρέμα, το μεγαλύτερο στην Αττική!!! δεν είχε μια θέση…

mega-rema-aporroesΤο ρέμα της Ραφήνας είναι σήμερα αποδέκτης των επιφανειακών απορροών όχι μόνο από το αεροδρόμιο και μεγάλου μέρους της Αττικής Οδού, αλλά και από τα εμπορικά κέντρα Smart Park και McArthur Glen, αδυνατώντας να δεχθεί νερό από τα δεκάδες μικρότερα ρέματα, με αποτέλεσμα συνεχείς πλημμύρες και καταστροφές. Στο Μέγα Ρέμα καταλήγουν τα ρέματα Καλλιτεχνούπολης, Αγίας Παρασκευής, Σπάτων, Γέρακα, Λεονταρίου, Βακαλόπουλου, ο Βαλανάρης, το Λυκόρεμα. Επιπλέον, στο ρέμα της Ραφήνας έχει εκτραπεί ο άνω ρους του Ποδονίφτη. Η έκταση που “αποχετεύει” το ρέμα της Ραφήνας φθάνει τα 140 τετ. χλμ. σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, καθηγητή ΕΜΠ. Το μεγαλύτερο μέρος ενός τόσο σημαντικού ρέματος δεν έχει διαμορφωμένη διατομή ενώ σε πολλά σημεία δεν έχει πια βάθος. Έτσι με την παραμικρή μπόρα, το ρέμα πλημμυρίζει 

Ο σπάνιας αξίας και ομορφιάς υδροβιότοπος, που έγινε «Μεγάλος Βάλτος Ραφήνας» και μεγάλος παρίας,… σκουπιδότοπος, υποδοχέας λυμάτων, θύμα αδιαφορίας αναξίων να διεκδικήσουν το ο,τιδήποτε, έμεινε εκτός του πρώτου κονδυλίου των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ που διαμοιράστηκαν στα εξής 3 (τρία) ρέματα της Ανατολικής Αττικής:
1. «Καινούργιο Ρέμα», δήμου Μαραθώνα, με προϋπολογισμό 4.200.000 Ευρώ
2. Ρέμα Λεονταρίου (Μιχαληνού), δήμου Παλλήνης, με προϋπολογισμό 1.450.000 Ευρώ και
3. Ρέμα Μαρίζας και Παπαχωραφίου, δήμου Παλλήνης, με προϋπολογισμό 3.800.000 Ευρώ

Το Μεγάλο Ρέμα ασφαλώς δικαιούται αντάξιο της σπουδαιότητάς αλλά και της επικινδυνότητάς του κονδύλι, καθώς η συμπεριφορά του στις πλημμύρες είναι εντελώς προβλέψιμη! Πολλά υποψήφια ρέματα «περίμεναν σειρά», αλλά το Μεγάλο Ρέμα, λόγω έκτασης, συνολικού μήκους, υδροβιοτοπικής σημασίας, φιλοξενούμενης πανίδας και σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δικαιωματικά πρέπει να απορροφήσει ποσό ικανό να το ξανακάνει πραγματικό υδροβιότοπο. Ως σήμερα παραμένει βάλτος στο σημείο της εκβολής του προς την κολυμβητική παραλία της Ραφήνας, όπου λιμνάζουν σκουπίδια, σακούλες, φερτά υλικά, μπάζα, απορρίμματα και λύματα, με την απειλή Πλατύ Χωράφι να επικρέμαται πάνω του, πνιγμένο στην αδιαφορία, την ρύπανση, την ασυδοσία και την ανικανότητα δημοτικών αρχών που καταβαράθρωσαν μια ευλογημένη από την φύση πόλη μέσα στα λύματα και τους βόθρους της. Στην Ραφήνα δεν είχε καν συσταθεί στον δήμο υπηρεσία «καθαρισμού αποκλειστικά του Μεγάλου Ρέματος καθ΄ όλη την διαδρομή προς την εκβολή στην θάλασσα» όπου είναι το σημείο όπου συγκεντρώνεται η ρύπανση, ενώ οι 7.000 ευρώ για …»αδελφοποίηση» με τον δήμο Τήνου βρέθηκαν αμέσως, ως εκ θαύματος…

Εντός μιας πενταετίας το τοπίο στα Μεσόγεια θα είναι εφιαλτικό, με διασπορά ανοιχτών λυματολιμνών -ΚΕΛ- παντού, αφιλόξενο, βιομηχανικό και με την χείριστη έννοια του όρου αστικοποιημένο. Το αεροδρόμιο πήγε Σπάτα, η Αττική Οδός έφερε μόνιμους κατοίκους από τις εκχωρημένες στους λαθρομετανάστες κλασικές γειτονιές του Κέντρου, Smart Park και McArthur Glen δημιουργήθηκαν τα οποία έθαψαν τις τοπικές αγορές, τα πάντα χτίστηκαν.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Εργαστηρίου Εγγειοβελτιωτικών Εργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα του λεκανοπεδίου της Αττικής έχουν μειωθεί από 1.280 χλμ. το 1945 σε 434 χλμ. σήμερα και μεγάλα ρέματα όπως ο Ιλισός και ο Ποδονίφτης καλύφθηκαν ή διευθετήθηκαν εξ ολοκλήρου. Την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι «σκληρές» επιφάνειες, δηλαδή αυτές στις οποίες δεν μπορεί να απορροφηθεί το νερό: όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι δομημένες επιφάνειες στην Αθήνα κάλυπταν το 25% του λεκανοπεδίου, ενώ μετά το 1975 το 75%, με τους ελεύθερους χώρους να αποτελούν μόλις το 4%.

Την τελευταία δεκαετία έχουν διατεθεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική, ενώ το συνολικό κόστος για τη διευθέτηση των ρεμάτων της εκτιμάται ότι φτάνει κατ’ ελάχιστο τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, Σπάτα-Αρτέμιδα, Ραφήνα-Πικέρμι και Μαραθώνος συνεχίζουν να πλημμυρίζουν στην πρώτη συνήθη για άλλοτε, νεροποντή!

Για τα εγκλήματα της μεταπολίτευσης η οποία αποκέντρωσε την διαφθορά, ουδείς έχει λογοδοτήσει ως σήμερα.

Περί τιμωρίας των υπευθύνων, που έχουν πρόσωπο, όνομα και επώνυμο, αριθμό απόφασης και πρωτοκόλλου στα συρτάρια της Ελληνικής -τρόπος του λέγειν- Διοίκησης, ούτε λόγος.

Και αν κάποιες ποινές επιδικάζονται, οι Ιαβέρηδες το «διακαιακού» μας συστήματος «κλείνουν το μάτι» στους πραγματικούς οικονομικούς εγκληματίες-αποδέκτες «φιλοδωρημάτων» ύψους εκ. ευρώ», τους επιδαψιλεύουν φιλική μεταχείριση συλλήβδην, καθώς «ΕΝΟΧΟΣ ΕΝΟΧΟΝ ΟΥ ΠΟΙΕΙ» και συχνά-πυκνά τους απελευθερώνουν προτού καν εκτίσουν ένα στοιχειώδες χρονικό ποσό ποινής.

Καρύδη Κυριακή

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s