Απορρύπανση Ασωπού, ένα μακάβριο και μακρόσυρτο ανέκδοτο… για ένα έγκλημα που δεν «ξεπλένεται»

στις

Απορρύπανση Ασωπού, ένα μακάβριο και μακρόσυρτο ανέκδοτο… για ένα έγκλημα που δεν «ξεπλένεται»

Εικόνα Ο Θεός των Ποταμών, που λατρευόταν στην Αρχαιότητα για τα καθαρά του νερά έγινε ποτάμι της Αχερουσίας, μολυσμένη πηγή ανάθεσης χρυσοφόρων μελετών και αέναης εκταμίευσης εκατομμυρίων ευρώ, εφαλτήριο καθηγητικών σταδιοδρομιών.

Η βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου και Οινοφύτων οδηγεί εδώ και μισό αιώνα τα υγρά βιομηχανικά απόβλητά της στον ποταμό Ασωπό, ο οποίος διερχόμενος από Συκάμινο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, εκβάλλει στην θάλασσα του Ευβοϊκού, δίπλα στα Νέα Παλάτια. Στα νερά του διοχετεύονται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι βιομηχανικών λυμάτων. Ο καρκίνος θερίζει στην περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας υδροδοτούνται πλέον από τον Μόρνο, καθώς δεν απέκτησαν ακόμα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η κατασκευή και λειτουργία κεντρικού διυλιστηρίου εκκρεμεί, ενώ δενδημιουργήθηκε ούτε κεντρική μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων.

Ο Ασωπός χαρακτηρίσθηκε αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων με προεδρικό διάταγμα το 1969 και 45 χρόνια αργότερα, εκατοντάδες επιχειρήσεις, επιδοτούμενες ακόμα και για τους βιολογικούς καθαρισμούς των αποβλήτων τους εξακολουθούν να ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους στον ποταμό.

– Καθηγητές χτίζουν καριέρες, ο χρόνος ροκανίζεται και εκατομμύρια ευρώ διανέμονται σε αναθέσεις μελετών «απορρύπανσης» του Ασωπού.

Αλλά, η μόλυνση, δεν φεύγει…

– Εκπρόσωποι εταιρειών οι οποίες διώκονται ποινικά για την ρύπανση συμμετέχουν σε επιτροπές του ΥΠ.Ε.Κ.Α. για να επιλύσουν το πρόβλημα (diavgeia.gov.gr/ypeka/ada/BOZN0-ΛΨ4)
– Σκεπασμένη με μουσαμάδες χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων εντός του οικοπέδου της ΕΛΒΑΛ
– Σκάμματα PEPSI
– Βιομηχανικές γεωτρήσεις της ΑΡΜΟΣ και της ΝΕΣΤΛΕ
Τέσσερα σημεία όπου οι μετρητές των δηλητηρίων τρελαίνονται, καθώς οι βιομηχανίες ασύδοτες επί μισόν αιώνα ρίχνουν σε τάφρους εντός των οικοπέδων τους τα ανεπεξέργαστα βιομηχανικά τους απόβλητα, που στη συνέχεια διαχέονται υπογείως και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα ως τον Ευβοϊκό.

– Και με 20.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως από την Υλίκη και τον Μόρνο συσκέφθηκαν για να «ξεπλύνουν» το εξασθενές χρώμιο από τον ποταμό. «Εμπλουτισμός» από τη μία … αλλά αποστέρηση κρίσιμων υδάτινων πόρων από την Αττική και την Αθήνα από την άλλη. Τόσο καλά!

– Αλλά και με την μέθοδο της χημικής αναγωγής με γάλα, σκέφτηκαν να το αφαιρέσουν! Άλλη μία φαεινή μελέτη, από καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου προτάθηκαν αυτά και μάλιστα πολύ σοβαρά!

– Όμως, τα στοιχεία του εγκλήματος δεν σβήνονται με όσο νερό κι αν ρίξουν!
– Το έγκλημα δεν διορθώνεται με άλλο μεγαλύτερο!
– Ούτε το γάλα μπορεί να «λευκάνει» τον Ασωπό…

Ουδεμία ενέργεια θα έχει αποτέλεσμα, όσο κρατικοί λειτουργοί ελαστικής συνείδησης θα επιτρέπουν στις πηγές ρύπανσης (βιομηχανίες) να ρυπαίνουν ασύδοτα και ασεβώς, άλλωστε, αν ήταν έτσι, γιατί το νερό από τις βροχοπτώσεις δεν κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στον ποταμό;

– Για το έγκλημα του Ασωπού επιβλήθηκαν ποινές 6,2 εκατ. ευρώ και 200 πρόστιμα από το 2004. Από αυτά πληρώθηκαν μόλις τα 6 εκ.

Η ελληνική δικαιοσύνη; Ίσως το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών
Η δίκη των 15 βιομηχανιών που ρυπαίνουν τον Ασωπό διεξάγεται από το τέλος του 2013 «κεκλεισμένων των θυρών», κανείς δεν έχει ακούσει κάτι, πλην των άμεσα ενδιαφερομένων κατηγορουμένων και των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι πλήττονται θανάσιμα από το πρόβλημα. Τα μέσα παραπληροφόρησης τηρούν σιγήν ιχθύος.

Γνωρίζει κανείς πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια για μελέτες σχετικές με το πρόβλημα του Ασωπού από εξασθενές χρώμιο;
Τηρούνται επικαιροποιημένα αρχεία μελετών και κόστους (διασπάθιση εκατομμυρίων) από τα υπουργεία; Η απάντηση προφανής, ρητορικό το ερώτημα…

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών Ελλάδος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «απορούν» γιατί ανιχνεύεται… μόλυνση ως και 50 φορές μεγαλύτερη από τα όρια και ψάχνουν την απάντηση στα πετρώματα… «φταίνε οι οφιόλιθοι για το εξασθενές χρώμιο» λένε… – προπετάσματα καπνού, βαρύγδουπες και επιστημονικοφανείς ανακοινώσεις, για να γίνονται πιστευτές…

Το συνεχές έγκλημα του Ασωπού κάποτε όμως πρέπει να λάβει τέλος.

Διακηρυγμένη θέση της Ελληνικής Αυγής για τους Δήμους και την Περιφέρεια είναι ο έλεγχος των πεπραγμένων των διοικήσεων των προηγουμένων ετών. Στο πλαίσιο αυτό εντοπίζονται οι ευθύνες για τον Ασωπό, οι οποίες είναι συγκεκριμένες, ποινικές και αστικές, έχουν πρόσωπο και ονοματεπώνυμο. Κρατικών λειτουργών, υπαλλήλων και αιρετών. Οι ευθύνες βρίσκονται και θα αναζητηθούν στις αποφάσεις της Περιφέρειας, των δικαστηρίων και της Διαύγειας.

Σε συνδυασμό με την κατασκευή και λειτουργία κεντρικής μονάδας διαχείρισης αποβλήτων όπου θα συνδεθούν οι βιομηχανίες, αυτές θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν τις εκ του νόμου επιβαλλόμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων τους, τις οποίες άλλες μεν δεν διαθέτουν, ενώ άλλες διαθέτουν, αλλά για λόγους κόστους και συντήρησης διατηρούν ανενεργές! Κρυφά σκάμματα, τάφροι, σκεπασμένες με μουσαμάδες χωματερές επεξεργασίας αλουμινίου στα οικόπεδα και απορροφητικοί βόθροι τοξικών θα σφραγισθούν. Οι δηλητηριαστές με τα λευκά κολάρα θα αναγκασθούν να συμμορφωθούν και να παύσουν τις εγκληματικές τους πρακτικές.

Για τον Ασωπό δεν υπάρχει εύκολη λύση.
Η λύση είναι μία.
Η δύσκολη και η επίπονη, αυτή που είναι σε θέση να επιβάλλουν λειτουργοί αμόλυντοι από το σύστημα της κομματοκρατίας.

Μόνοι εναντίον όλων!

Ο γόρδιος δεσμός του Ασωπού ποταμού με την μόλυνση μπορεί να κοπεί μόνο με το Ξίφος της Ελληνικής Αυγής για την Περιφέρεια Αττικής.

Καρύδη Κυριακή

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την Ελληνική Αυγή για την Αττική Ανατολικού Τομέα

Απορρύπανση Ασωπού, ένα μακάβριο και μακρόσυρτο ανέκδοτο… για ένα έγκλημα που δεν «ξεπλένεται»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s